Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί - μπορεί και σε δύο "δόσεις"- το πολυνομοσχέδιο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενώ θα υπάρξουν και οι συμφωνημένες υπουργικές αποφάσεις. Θα ακολουθήσει, στις 15 Ιανουαρίου, Euro Working Group όπου οι θεσμοί θα ανάψουν το "πράσινο φως" για την τελική συμφωνία - θα υπάρξει, δηλαδή, το κείμενο συμμόρφωσης (Compliance report). Μ' αυτό το κείμενο στις αποσκευές τους οι έλληνες αξιωματούχοι θα συμμετέχουν στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς (22 Ιανουαρίου), όπου και θα υπάρξει η τελική συμφωνία. Και για το ποσό της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, αλλά και για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της ένα πεντάμηνο (Φεβρουάριος με Ιούνιο) για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να "τρέχει" και θέματα όπως οι προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές, τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, τη ρύθμιση του χρέους, κ. ά. Ο Απρίλιος - Μάιος, όμως, του 2018 κρύβει και μια μεγάλη απειλή. Αμέσως μετά τα οριστικά αποτελέσματα της Eurostat (21 Απριλίου) οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν το 2018 αλλά και το 2019 θα υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5%. Οποιαδήποτε απόκλιση θα ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη που θα σημαίνει και ενεργοποίηση νέων δημοσιονομικών μέτρων από το 2019. Θα έχει προηγηθεί, από τον Φεβρουάριο, όπως εκτιμάτε, νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου να αυξάνει την αισιοδοξία για επιτυχή έξοδο. Ο γενικότερος σχεδιασμός, πάντως, προβλέπει ακόμα 2 με 3 δοκιμαστικές εξόδους μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα σκέψεις και για ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έστω και την τελευταία στιγμή, μέχρι, δηλαδή, τον Ιούνιο του 2018.
Μεγάλη εκκρεμότητα, που αναμένεται να προκαλέσει και πολλές τριβές, είναι η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου. Οι ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα απομείωσής του με το ΔΝΤ να εξακολουθεί να το θεωρεί μη βιώσιμο, άποψη με την οποία ταυτίζεται και η ελληνική κυβέρνηση. Συζητήσεις θα υπάρξουν και για τον οδικό χάρτη κατάργησης των capital controls, που αν δεν καταργηθούν πλήρως μέσα στο 2018 θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν παρελθόν το 2019 - κι' αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το αν θα έχουμε "καθαρή" ή όχι έξοδο από τα μνημόνια. Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν ενεργοποιήσει την κυβέρνηση καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα"παίζονται" στο πρώτο εξάμηνο...
προσωπο εμπιστοσυνησ
φαινομενο ημερασ και νυχτασ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου