«Η επένδυση στη δημόσια υγεία και στο κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», ειδικά όμως για τη νησιωτική χώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος υγείας το οποίο θα εδραιώνει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των εκατοντάδων τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι, είπε ο κ. Ξανθός.
opkg install files
σου μιλω και κοκκινιζεις πιανο
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης των δομών υγείας στις Κυκλάδες, με τη λειτουργεία του νέου νοσοκομείου της Σαντορίνης, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο και την Παιδιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Σύρου. Η αναβάθμιση του δημόσιων δομών στα νησιά των Κυκλάδων αποτυπώνεται και στο δείκτη των διακομιδών (με πλωτά και εναέρια μέσα), πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2015 κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 820 ασθενών, το 2017 διακομίστηκαν 685 ασθενείς που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με την ενίσχυση που έλαβαν σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να «κρατήσουν» περισσότερα περιστατικά.
Την εικόνα αυτή αντιπαρέβαλε ο υπουργός Υγείας στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για την κατάσταση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στις νησιωτικές περιοχές. Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων, οι δημόσιες δομές υγείας εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών». Αναφέρει επίσης, ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού».
Όπως σχολίασε ο υπουργός Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα αυτήν την έρευνα, παραμονή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και την πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει - παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο - να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο προσβάσιμο με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών» πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή των παραγόντων κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου «Νάξος», μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων. Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.
ford cars of the 70s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου